Ympäristöasioita ei edistetä pelolla

Kävin vaalityön välissä tuulettamassa ajatuksiani pienellä kävelylenkillä. Naapurini tuli hiekkatiellä vastaan ja kysyi, mitä mieltä olen Ohisalon kannasta, että bensan hintaa pitäisi vielä nostaa. Että kuinka me voimme elää täällä maalla, jos liikkumisesta tehdään vielä vaikeampaa.

Sanoin, että ei kai Ohisalo sellaista ole väittänyt, sillä bensan hintahan on jo nyt hyvin korkea. Eihän korotus edistäisi vihreää siirtymää, sillä korkotaso on autokannan uusiutumisen pullonkaulana. Vakuutin, että kyllä vihreidenkin mielestä meidän pitää pystyä elämään täällä maaseudulla.

Kotiin päästyäni jouduin toteamaan, että olin väärässä. Iltalehden jutussa sanotaan: Vihreät haluaa nostaa bensan hintaa, vihreät ajaa pakkoremontteja, vihreät vaatii lihaveroa. Katsoin haastatteluvideon. Videossa Ohisalo ei ollut niin ehdoton kuin jutun tekstissä, mutta hänen vastauksensa oli monessa kohdassa kovin vaikeaselkoinen ja monitulkintainen. Haastattelusta johdetut otsikot kuitenkin puhuvat selvää kieltä. Ne aiheuttavat pelkoa. Ne kääntävät suomalaiset ympäristöasioita vastaan.

Olen henkeen ja vereen luonnonsuojelija. Joka päivä hiljennyn katselemaan puhdasvetistä järveä ja sen takana kohoavaa kuusien miehittämää mäennyppylää. Tämä on se Suomi, jonka puolesta haluan tehdä parhaani.

Myös muut suomalaiset haluavat tehdä parhaansa luonnon puolesta. Tiedän sen, sillä teen väitöskirjaa suomalaisten luontosuhteesta. Me suomalaiset todella olemme luontokansaa. Valokuvissakin esitämme Suomen aina luontomaiseman kautta.

Luonnonsuojelua tai kestävää yhteiskuntaa ei kuitenkaan edistä se, että vaatii mahdottomia, aiheuttaa ihmisille huolta ja pelkoa.

Bensan hinnan korottaminen tai pakollisten energiaremonttien vaatiminen ei johda ympäristömyönteisempään yhteiskuntaan. Päinvastoin. Se saa ihmiset nousemaan vastarintaan, kääntämään selkänsä ympäristölle. Kiristämällä ihmisten arkielämää vähennetään investointeja vihreisiin ratkaisuihin.

Jo viime kesänä sähköautojen kysyntä ylitti moninkertaisesti tarjonnan. Kun investointi sähköautoon oli edes lähellä kannattavaa, teki moni tilauksen. Nyt kauppa on hyytynyt, mutta syy on nousseissa koroissa, ei bensan hinnassa. Ihmisillä ei ole varaa investoida, vaikka halu olisikin.

Sama koskee energiaremontteja. Viime vuonna kohonnut sähkön hinta on saanut jokaisen etsimään tehokkaimpia energiansäästökeinoja. Lämpöpumppuja on asennettu niin paljon kuin se on ollut mahdollista. Korkotilanne ja talouden epävarmuus asettaa kuitenkin ihmiset tilanteeseen, jossa energiaremontit tuntuvat kaukaisilta, mahdottomiltakin. Asuntokauppa on hyytynyt ja asuntojen arvo monilla paikoilla pudonnut. On löydettävä raha jokapäiväiseen elämään ja lainojen maksuun. Vaikka energiaremontit tulisivat tehtäviksi joskus tulevaisuudessa, on tällaisena talouden epävarmuuden aikana vähintään järjetöntä pelottelua esitellä valtavan suuria remonttivaatimuksia.

Suomalaiset ovat luontokansaa. Haluamme tehdä parhaamme luonnon puolesta. Siksi on tärkeää tarjota hyviä ratkaisuja, jotka mahdollistavat kestävämmän elämän.

Aidon vihreän, siis ympäristömyönteisen politiikan tulee lähteä kannustavuudesta ja auttamisesta. Esimerkiksi valtion takaama energialaina voisi mahdollistaa energiainvestoinnit myös heille, jotka eivät muuten saa kohtuuhintaista lainaa ja pääse nauttimaan energiatehokkuuden tuottamista säästöistä. Yhteiskunnan pitää kannustaa, auttaa ja rohkaista, ei pelotella.

Pelottelu ja yhteiskunnan polarisoiminen on vahingoksi suomalaiselle luonnolle. Olemme luontokansaa ja teemme yhdessä ihmeitä. Mutta meitä ei johdeta pelolla.