Voisimmeko luopua vastakkainasettelusta?

Poliittista keskustelua seuratessani huomaan usein ihmetteleväni: Eivätkö nuo puhu samoista asioista, mutta yrittävät tarkoituksella ymmärtää toisensa väärin. 

Väärinymmärrykselle on toki syynsä. Sillä rakennetaan oman poliittisen puolueen heimoidentiteettiä. Halutaan erottua muista.  

Erottumisen lieveilmiönä tulee kuitenkin polarisaatio, yhteiskunnan tuhovoima. Sitä lietsovat myös vaalikoneet, jotka yksinkertaistavat monimutkaiset asiat kahdeksi ääripääksi. 

Tehokkaat ratkaisut eivät kuitenkaan löydy ääripäistä, vaan eri näkökulmat huomioivasta dialogista.

Jos haluaa suojella metsiä mahdollisimman tehokkaasti, tulee pitää huolta maanomistajien oikeuksista ja riittävistä korvauksista. Ilman maanomistajien tukea ei suojelu yksityismailla edisty.

Jos haluaa rakentaa avointa ja maahanmuuttoa edistävää Suomea, tulee pitää huolta turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttömahdollisuuksien minimoinnista. Muuten yleinen mielipide muuttuu maahanmuuttovastaiseksi.

Jos haluaa huolehtia isänmaan edusta, on rakennettava vahvaa Euroopan unionia. Maailmanpolitiikan myllerryksessä on pienelle maalle eduksi seisoa vahvojen kumppanien joukossa.

Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle. Poliittiset kysymykset eivät ole yksioikoisia missään muualla kuin heimosotia muistuttavassa Twitter-mölinässä.

Suomi on aina menestynyt silloin, kun kansamme on ollut yhtenäinen. On tärkeää hakea konsensusta, yhteisymmärrystä, jonka varaan voimme rakentaa tulevaisuuttamme.

Minulle on ollut aina helppoa ymmärtää, että emme lopulta ole kovin eri mieltä suurista linjoista. Kun elää Rautalammilla, joutuu väistämättä tekemisiin erilaisten ihmisten kanssa. Rautalammilla edustamme aina itseämme, emme identiteettiluokkia tai kulttuurisodan osapuolia. Jokaisella ihmisellä on nimi. 

Suomalaisia yhdistää muun muassa suuri luonnon arvostus ja vahva usko hyvinvointivaltioon. Ne ovat myös voimavarojamme kansainvälisessä kilpailussa. Ei anneta polarisaation repiä hyviä saavutuksiamme, vaan rakennetaan yhdessä yhtenäistä ja vahvaa Suomea.