Voisiko ydinvoima olla kauniimpaa?

Monesti on puhuttu ydinvoiman eettiisyydestä, mutta harvemmin sen esteettisyydestä. Olkiluoto 3 on yksi maailman kalleimmista rakennuksista. Monet katedraalit ovat jääneet hinnassa ydinvoimalamme taakse. Mitä olemme saaneet rahalla? Toivottavasti vielä jonain päivänä tasaista energiaa, mutta tällä hetkellä ainakin kovin ruman rakennuksen.

Mittaluokan huomioiden kustannus ei olisi ollut merkittävästi suurempi, jos olisimme tehneet Olkiluodosta kauniin. Futuristisen näköinen rakennus olisi sopinut paljon paremmin yhteiskunnan kannalta keskeisen energialaitoksen symboliksi.

Ennen yhteiskunnan tai yhteisön kannalta tärkeä rakennus olisi automaattisesti rakennettu sellaiseksi, että ulkonäkö viestisi rakennuksen tärkeyttä.

Ehkä ajatuksena on ollut tehdä mahdollisimman halvalla energiaa yhteiskunnan käytettäväksi, mutta olemme jo vuosikymmeniä joutuneet katselemaan kuvia rumasta laatikosta. Olkiluoto-uutiset eivät lopu tähän, vaan niitä katsellaan vielä useita vuosikymmeniä.

Koska energiantuotanto on keskeinen osa yhteiskuntaa, voisimme rakentaa keskeisistä energiantuotantolaitoksista monumentteja. Sama koskee myös esimerkiksi tuulivoimaa. Meidän tulisi enemmän pohtia sitä, miltä tuulivoima näyttää ympäristössään. Välke ja ääni sekä ympäristövaikutukset ovat toki keskiössä, mutta esteettistä puolta ei tulisi unohtaa. Sillä on väliä, miltä asiat näyttävät.

Kirjoituksen pääkuvana on Midjourney-tekoälyn näkemys katedraalimaisesta ydinvoimalasta. Se näyttäisi paljon paremmalta.