Vaalirahaa demokratian puolesta?

Jyrkkä suhtautumiseni etujärjestöjen jakamaan vaalirahoitukseen on kirvoittanut keskustelua. On sanottu, että kyse ei ole korruptiosta, vaan demokratian vaalimisesta.

Monet sanovat, että ilman vaalirahaa olisi mahdotonta näkyä riittävän laajalle, jos ei valmiiksi omaa suurta seuraajajoukkoa. Väitteessä on perää. Olisihan suotavaa, että politiikkaan voisi osallistua ilman julkista uraa.

 Muutenhan vain julkkikset näkyisivät vaaleissa. Olisihan se kummallista, jos yhteisistä asioista päättääkseen pitäisi käydä BB-talossa, säveltää hittibiisi tai tubettaa kaikki arjestaan.

Hyväksytään siis väite. Vaalirahoitusta tarvitaan, jotta demokratia toimisi.

Mutta täyttääkö demokratian ihanteen tapa, jossa eri etujärjestöt maksavat esiin omia ehdokkaitaan? Ei, ei edelleenkään. 

Onneksi tähänkin on ratkaisu. Perustetaan yksi valtakunnallinen tili, johon kaikki demokratiasta kiinnostuneet yritykset ja etujärjestöt voivat lahjoituksensa laittaa. Nämä rahat jaetaan tasan kaikkien vaaleissa ehdokkaana olevien välillä puolueesta ja vaalipiiristä riippumatta.

Näin jokaisella ehdokkaalla on yhtäläinen mahdollisuus näkyä. Demokratia on astunut valtavan askeleen eteenpäin. Kenelläkään tuskin olisi mitään järjestelyä vastaan, sillä eihän kukaan pyri ostamaan omia ehdokkaitaan sisään eduskuntaan, vaan antavat vaalirahaa vain demokratiaa edistääkseen.