UX-suunnittelu ja kehityksen johtaminen


Käyttäjälähtöisyys on kaiken avaimena. Meillä Suomessa on hieno sana ainutkertaisen hyvälle käyttäjäkokemukselle: elämys. Lähtökohtana sunnittelussa on se, että käyttäjäkokemuksessa päästään elämyksen tasolle. Välillä toki riittää, että käyttäjäkokemus on sellainen, että käyttäjä ei edes huomaa käyttäjäkokemusta.

Suunnittelemani Retkipaikka-sovellus käytössä.

Käyttäjäkokemuksen suunnittelu on kokonaisvaltaista työtä. Siinä auttaa taiteellinen ja yhteiskuntatieteellinen lähestymiskulmani. Ymmärrän esimerkiksi käyttöliittymän funktion osana laajempaa käyttäjäpolkua ja pystyn suhteuttamaan monimutkaisetkin järjestelmät niiden yhteiskunnalliseen merkitykseen.

Vaikka kokemukseni UX-suunnittelijana painottuu sovelluksiin, olen tehnyt myös fyysisen todellisuuden käyttäjäkokemussuunnittelua, joka menee palvelumuotoilun puolelle. Olen esimerkiksi suunnitellut Lappsetille neljän escape roomin konseptit.

Kykenen hyvin toimimaan erilaisten tiimien kanssa. Locationewsissa työskentelin neljän kehittäjän kanssa. Vaikka en itse juurikaan ohjelmoi, olen oppinut kommunikoimaan sujuvasti myös teknisemmistä asioista. Tiimin vetäjänä tehtäväni on pyrkiä minimoimaan työskentelyn esteet ja epätietoisuus.

Olen erityisen viehättynyt fail fast -metodista ja lean startup -ajattelusta. Niitä hyödyntämällä voidaan rakentaa kustannustehokkaasti ja ketterästi uusia ratkaisuja samalla kuin riskejä pienennetään. Olen soveltanut menetelmää sovelluskehityksen lisäksi myös muihin palvelupolkuihin ja esimerkiksi opettanut mallin käyttöä julkisen sektorin toiminnassa.


Olen käyttänyt projekteissani etenkin Adoben XD:tä, Illustratoria ja Photoshopia, mutta myös esimerkiksi Sketch on tuttu. Omaksun nopeasti uudet ohjelmistot.

Alla esittelen keskeisimmän työni, Retkipaikka-sovelluksen

Retkipaikka-sovellus

Päämääränä oli luoda helppokäyttöinen sovellus, jota on nopea ja miellyttävä käyttää niin kotona retkiä suunnitellessa kuin maastossa tarkkaa opastusta tarvitessa. Sovellus yhdistää Retkipaikan tarinat, eri tiedontuottajien paikat ja reitit sekä erilaiset karttatasot yhdeksi kokonaisuudeksi, jonka avulla retkeilijä voi käyttää sovellusta kokonaisvaltaisesti retkiensä suunnittelussa.


Paikkatietopohjaisen sovelluksen suunnittelussa on erittäin tärkeä löytää ratkaisut sille, kuinka löytää relevantin informaation mutta välttää näkymän täydellistä saturoitumista.

Löydät Retkipaikka-sovelluksen App Storesta ja Play Storesta