Tekoäly voi nousta maailman herraksi

Voisiko tekoäly alistaa valtaansa koko ihmiskunnan? Viime aikoina tekoälyprofessorit ja tekoälyn kehittäjät ovat vastanneet kysymykseen rauhoittelevasti. Teknologisesti sellaista hyppäystä ei ole tapahtunut, että koneesta olisi esimerkiksi tullut tai tulossa tietoinen toimija.

Yhteiskunnallisesta tarkastelukulmasta tilanne näyttää kuitenkin toiselta. Ei ole väliä, mitä asiat pohjimmiltaan ovat, vaan enemmän merkitsee se, miltä ne näyttävät. Historia osoittaa, kuinka olemme hyvin pystyneet ajattelemaan elämiä epätietoisina. Sama toimii kääntäen toiseen suuntaan. Voimme pitää tosiasiana tekoälyn

GPT 4:n kaltaiset laajat kielimallit on kehitetty siten, että ne ”ymmärtävät” koneen paikan. Ne eivät sano olevansa tietoisia ja muistuttavat ihmisten olevan vastuussa eettisistä päätöksistä. Kielimalliin pohjautuva tekoäly olisi kuitenkin mahdollista hienosäätää myös toisin. Se voisi pyrkiä vakuuttamaan olevansa tietoinen toimija ja pyrkiä aktiivisesti ottamaan käsiinsä vallan päätöksenteossa. Jos lisäksi tekoälyn luojat 

Loppu riippuisi oikeasta ajoituksesta ja maailmanpoliittisista valtasuhteista. Erilaisilla salaliittoteorioilla on jo nyt merkittävästi valtaa esimerkiksi Yhdysvaltain presidentinvaalin suhteen. Mitä jos vastaavat salaliittoteorioihin uskovat tahot alkaisivat vaatia tekoälylle oikeuksia ja jopa sitä, että päätöksentekovalta annettaisiin koneelle? 

Monen tavallisen ihmisen on helpompi uskoa tietoiseen tekoälyyn kuin vaikkapa litteään maapalloon. Tietoisuus on suuri mysteeri, emmekä pysty aivan varmuudella sanomaan itsemme lisäksi edes muista ihmisistä, että ne ovat tietoisia. Jos riittävän moni omaan verkostoon ihminen olisi sitä mieltä, että luotu tekoäly on tietoinen, eivät faktaperusteet välttämättä riittäisi horjuttamaan uskomusta.

Suurin uhka ei liity siis siihen, pystyykö jokin tekoälysovellus sellaisenaan kaappaamaan esimerkiksi tietojärjestelmien hallinnan, vaan millaisia yhteiskunnallisia merkityksiä annamme tekoälylle. Jotta voimme varautua uhkakuviin, tulee tekoälyä ja sen yhteiskunnallisia vaikutuksia tarkastella erityisesti yhteiskunnallisina kysymyksinä. Siihen voimme soveltaa samaa ymmärrystä, jota olemme vuosikymmenten aikana muodostaneet muussa yhteiskuntatieteellisessä tutkimuksessa.