Tekoäly muuttaa maailmaa. Yhteiskunnan on sopeuduttava, mutta ei taivuttava

Mietimme monesti, että onko tieteiselokuvien kauheat dystopiat mahdollisia. Että voiko tekoälyrobottien hallitsema maailma orjuuttaa ihmisiä. Ei ainakaan toistaiseksi, mutta silti tekoälystä on tullut yksi keskeisimmistä vallankäyttäjistä.

Tekoäly on läsnä lähes kaikkialla, vaikka emme sitä huomaakaan. Päädyt todennäköisesti lukemaan tämän blogikirjoituksen joko sosiaalisen median tai Googlen hakukoneen kautta. Molempien taustalla on koneoppimista hyödyntäviä ratkaisuita, joiden toimintaperiaatteita emme täysin tiedä.

Ne siis vaikuttavat myös näihin vaaleihin. Kun julkaisin Facebookissa mainoksen, jossa kampanjoin algoritmien avoimuuden ja julkisen sosiaalisen median puolesta, esti Facebook mainokseni näyttämisen. Tässä julkaisemani mainos:

On varmasti vain sattumaa, että Facebookin tekoälypohjainen automaatio tulkitsi mainokseni digitaalisten palveluiden tarjoamiseksi, väitti että tuotteillani on liian vähän arvioita ja eväsi siksi oikeuden mainostaa poliitikkotililläni. Se silti alleviivaa ironisesti tarvetta algoritmien avoimuudelle ja julkiselle digitaaliselle tilalle. Jotta demokratia toteutuisi, olisi tärkeää, ettei portinvartijoina kaikelle digitaaliselle keskustelulle ole kaupallisten suuryritysten etua ajavat algoritmit tai Kiinan tapaisten valtioiden kontrolloimat kanavat.

Sopeudutaan entistä nopeampaan muutokseen

Tekstiä tuottava ChatGPT ja kuvia generoiva Midjourney ovat osoittaneet, että edes luova työ ei säästy tekoälyn aikaansaamalta rakennemuutokselta. Kaikki inhimillinen työ ei katoa, mutta tehostumisen myötä moni työpaikka saattaa hävitä. Siksi tarvitsemme entistä joustavamman sosiaaliturvajärjestelmän, jotta ihmiset voivat oppia uutta tai ryhtyä yrittäjiksi entistä pienemmällä kynnyksellä. Perustulovaihtoehtoja tulee siis kehittää entisestään.

Toisaalta moni asia myös helpottuu. Voimme entistä useammin ulkoistaa haastavia tai mekaanisia toimenpiteitä. Meidän tulee kuitenkin olla tietoisia siitä, mitä teemme. Esimerkiksi ChatGPT on jo nyt monen kirjoittajan kaveri. Se ratkaisee useille tutun tyhjän paperin ongelman tuottaen pohjatekstin, jota muokkaamalla pääsee hyvin alkuun tai jopa lopputulokseen. Samalla se muuttaa esimerkiksi oppimisen ja opettamisen rakenteita.

Tekoälyratkaisuja on hankala kieltää opiskelussa täysin, ellei tilasta ole suljettu kaikkia tietoteknisiä apuvälineitä ulos. Monessa asiassa, kuten opinnäytetöissä kieltäminen ei olisi mahdollista tai hyödyllistäkään. Olemme siirtymässä uuteen aikaan, jossa koneen vaikutusta ihmistyöhön ei ole enää mahdollista erottaa.

En tarjoa valmiita ratkaisuja, sillä valitettavasti niitä minulla ei ole. Sen sijaan katson, että tulevan vaalikauden aikana meidän tulee käyttää merkittävästi resursseja tekoälyn tuottamiin ongelmiin reagoimiseen ja niiden ennakointiin. Tällöin voimme parhaassa tapauksessa nauttia tekoälyn tuottamista eduista ilman, että niiden aiheuttamat yhteiskunnalliset nousevat liian suuriksi.

Kehitystä emme voi pysäyttää, mutta sen suuntaan voimme vaikuttaa.