Puulämmitystä ei pidä verottaa

Vihreiden energiavisio 2035 on nostanut keskusteluun sen, aikooko puolue kieltää puun polton tulisijoissa tai esimerkiksi verottaa sitä. Visiossa lukee seuraavasti: “Kaikessa uudessa energiantuotannossa tuleekin pyrkiä irti puun polttamisesta, kohti polttoon perustumattomia ratkaisuja”. Toisin kuin jotkut ovat ymmärtäneet, tässä kohdassa teollisen mittakaavan tuotannosta, ei pientuotannosta.

Koska puun polttaminen nousee kuitenkin aina välillä poliiittiseen keskusteluun, on hyvä sanoa nyt ääneen, että minä en tule äänestämään kotona tai mökillä tapahtuvan puulämmityksen kieltämisen tai verottamisen puolesta

Puun poltto on osa suomalaisuutta. Täällä kylmässä pohjolassa tuli on aina merkinnyt äärimmäisen tärkeää lämpöä. Puu on uusiutuva luonnonvara, eikä se aiheuta fossiilisia päästöjä. Eivätkä kodin lämmittämiseen tarkoitetut puut aiheuta ympäristöllekään ongelmia.

Harva avohakkaa metsiään tehdäkseen halkoja saunapuiksi. Sille ei ole tarvetta, sillä jo pienikin maapala tuottaa riittävästi hällähalkoja, vaikka ei puhuttaisi edes varsinaisesta metsästä. Puun kaataminen sieltä täältä on kestävää metsänhoitoa. Niinhän metsä luontaisestikin uudistuu, että osa puista häviää uusien tieltä. Metsä on parhaimmillaan täynnä eri ikäistä puustoa.

Puun polton kieltämistä perustellaan toisinaan terveysnäkökulmilla. Silloin unohtuu aina, kuinka halkojen tekeminen on terveellistä liikuntaa, jota todella moni suomalainen harrastaa.

Tulisijat ovat myös osa huoltovarmuutta. Olisi järjetöntä ohjata verotuksella ihmiset purkamaan tulisijoja. Vaikka panostaisimme kuinka kotimaiseen energiantuotantoon, on kiristyneessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa iso etu, jos pystymme toimimaan sähköverkon kokiessa häiriöitä.

Joillakin pientaloalueilla ilmastopäästöt voivat toki olla paikallisesti haitallisia. Niiden hyvä puoli on kuitenkin niiden paikallisuus. On asukkaiden oma etu rajoittaa puun polttoa, jos ei halua asua savuisella asuinalueilla.  Kaupunkiseuduilla puun polttoa voitaisiin vähentää myös kaavoituksen avulla. Uusille tiheille asuinalueille ei tarvitse sallia tulisijojen rakentamista.

Kieltoja parempi on kuitenkin puhdistusmenetelmien kehittäminen. Ehkä pientaloihinkin voitaisiin kehittää sopiva piippuun tuleva suodatin. Kaikkialla sille tuskin on tarvetta, mutta tiiviisti rakennetuilla alueilla se voisi olla yksi vaihtoehto.

Laitetaan kuitenkin takkaan suomalaista puuta ja nautitaan sen lämmöstä! Illalla puusauna tulille. Mikäpä olisi sen suomalaisempaa.