Kuvan lukutavat muuttuvat

Esa Mäkinen tarkasteli kolumnissaan (HS 21.12.) Hesarin suhtautumista generatiivisten tekoälyjen tuottamiin valokuviin ja niiden käyttämiseen journalistisessa tarkoituksessa. Helsingin Sanomien linja on ymmärrettävä, mutta se myös kertoo huolestuttavasta sinisilmäisyydestä valokuvan todistusvoiman suhteen.

Kuvan ymmärtäminen todisteena on aina ollut eräänlainen valhe. Valokuvaajan työkaluna on aina ollut rajaus ja sommittelu. Asiat on voinut kertoa juuri siinä valossa, kuin ne on halunnut, eikä mikään ole edellyttänyt totuudenmukaisuutta. Ennen digitaalista kuvankäsittelyä on voinut vaivattomasti lavastaa valokuvan sisällön. Vuosikymmenten ajan digitaaliset kuvankäsittelyohjelmat ovat mahdollistaneet osaavissa käsissä minkä tahansa kuvan manipuloinnin.

Generatiiviset tekoälyt helpottavat kuvien luontia tai niiden manipulaatiota entisestään, mutta ne eivät muuta radikaalisti sitä, kuinka luotettava kuva on.

Sen sijaan ne muuttavat sitä, kuinka luotettavana kuvaa pidetään. Suuret yleisöt ovat heränneet epäilemään. Sosiaalisessa mediassa kysytään entistä useammin, että onko kuva tekoälyn tekemä. Joskus osuu myös harhaan, ja taitavasti otettua valokuvaa epäillään tekoälyllä tuotetuksi. 

Generatiiviset tekoälyt ovat siis tehneet sen, minkä olisi pitänyt olla käytäntö jo ensimmäisestä valokuvasta lähtien. Valokuvaa ei olisi koskaan tullut tarkastella todisteena, vaan kertomuksena, joka voi pitää paikkaansa tai olla pitämättä. 

Tekstillä on ollut aina ollut helppoa tehdä sama, johon generatiiviset tekoälyt nykyisin kykenevät kuvien kanssa. On vaivatonta kirjoittaa ”lehmät lentävät”. Silti luotamme uutistekstiin. Pidämme Helsingin Sanomien uutisia erittäin luotettavina, vaikka toimittajat saattaisivat keksiä tuosta vain mitä mieleen juolahtaa. Se olisi verrattomasti helpompaa kuin selvittää hankalasti saatavilla olevia faktoja eri lähteistä.

Meidän ei tarvitse siis olla erityisen huolissamme kuvan uskottavuudesta, vaan ennemminkin iloita siitä, että kuvalta edellytetään jatkossa samanlaista todistamista kuin tekstiltä.