Kuntauudistusten aallokossa

Valmistumisvuosi 2013
Pituus 28 minuutta

Käsikirjoitus, ohjaus ja kuvaus: Markus Sjöberg
Leikkaus ja värimäärittely: Ville Viinikainen/Video-Ville

Tuotanto: Imake

Paikalliset kuntaansa puolustamassa

Dokumentti kertoo kuntaliitoksen ja pienen maaseutupaikkakunnan paikallisidentiteetin yhteentörmäyksestä. Rautalampi on pieni noin 3 400 asukkaan kunta Pohjois-Savossa. Paikallinen kulttuurielämä on aktiivista ja paikallistietoisuus vahva. Puheenvuoro on dokumentissa annettu rautalampilaisille. Rautalampilaiset eivät pelkää identiteettinsä katoavan, mutta palveluiden tulevaisuus nähdään murheellisena.

Myös Rautalammin historia puhuu. Yli 450-vuotias paikkakunta on historiansa aikana kohdannut kuntaliitoksille vastakkaisen kehityskulun. Aikanaan 27 nykyisen kunnan alueelle ylettynyt Rautalammin emäpitäjä on pienentynyt murto-osaan alkuperäisestä koostaan. Nyt valtiovarainministeriö suunnittelee Rautalampia osaksi Kuopion suurkuntaa.

Rautalampilaiset eivät kuitenkaan alistu uhkaavaan kohtaloon. Rautalampilaiset pyrkivät viemään kuntansa takaisin maailmankartalle ja vievät Rautalammin pienoiskoossa Helsinkiin Kansalaistorille.

Yhteiskuntatieteestä dokumenttielokuvaksi

Dokumenttielokuva tehtiin samanaikaisesti Harvaanasutun maaseudun kunnan paikallisidentiteettiä käsittelevän pro gradu -tutkimuksen  kanssa. Lähtökohtanani oli kokeilla yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen kansantajuistamista.

Tutkimusprosessi yhdistyi dokumenttielokuvan tuotantoon. Suurin osa tutkimushaastatteluista videoitiin. Osa tutkimushaastatteluista on mukana dokumentin haastatteluina. Myös käsikirjoitusprosessi tapahtui tutkimuksen tulosten perusteella.

Aiheesta valmistuu vuoden 2015 loppuun mennessä toinen pro gradu -tutkielma, jossa tutkin dokumenttielokuvan retoriikan mahdollisuuksia toimia yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen popularisoinnin välineenä.

 

 

 

Muotkan Kulkijat

Valmistumisvuosi 2011
Pituus 24 minuutta

Käsikirjoitus, ohjaus ja kuvaus: Markus Sjöberg

Matka tunturimaiseman sydämeen

Jylhä tunturimaisema saa vaeltajan hiljentymään. Siinä on jotain ihmistä suurempaa. Muotkan kulkijat on leppoisa kertomus vaellusmatkasta Muotkatunturien erämaahan Inariin.

Diakoni Antti Kaipiainen on jo vuosikymmeniään vienyt seurakuntalaisiaan tutustumaan Lapin karuun, mutta kauniiseen maisemaan. Nyt hän luotsaa yhdeksänhenkisen seurueen kohti koskematonta erämaata. Nuorimmat vaeltajista elävät vielä ensimmäistä vuosikymmentään, kun vanhimmat lähestyvät jo eläkeikää.

Vaeltajia onnistaa, sillä Kaipiaisen aikaisemmalla reissulla Peltojoen varteen rakentama telttasauna on saanut kehikon ja pressupeitteen. Matkan kruunaavat Peltotunturin laelta näkyvät maisemat.

Kerrontaa kuljettaa eteenpäin haastatteluraita, jossa vaeltajat kertovat kokemuksistaan tunturissa. Leppoisten tunnelmien lisäksi kuullaan myös hallayön tuomasta jännityksestä – herättäisiinkö aamulla vielä hengissä?

Vuonna 2011 valmistunut Muotkan kulkjiat on ensimmäinen dokumenttielokuvani, joka on toteutettu yhden hengen tuotantona. Dokumenttielokuva on kuvattu yhdellä kameralla ja haastatteluraita on nauhoitettu jälkikäteen.