Lasi-iglut vain osatotuus Instagramista

Soili Porokka ehdotti (SS 10.2.) että lasi-iglujen tai luksuspuumajojen sijaan suosisimme Latkailukuvastossa perinnerakennuksia. 

Matkailukeskusten lasi-iglubuumi on onneksi vain osatotuus. Olen itse meneillään olevan väitöskirjatutkimukseni johdosta tarkastellut suomalaisten sosiaalisessa mediassa julkaisemia luontokuvia, eikä perinnemaisema näytä niistä hävinneen. Se on jopa aivan keskeinen aihe.

Itse asiassa vanhoja puurakennuksia, kuten saunoja, latoja tai pieniä mökkejä, pidetään jopa luonnollisina. Niistä julkaistaan kuvia erilaisissa luonto- ja retkeilyryhmissä, ja ne saavat aina osakseen varauksetonta ihastelua. 

Ilmiö näkyy etenkin Facebookin ryhmissä, mutta myös Instagramissa luonto-ja retkeilykuviin erikoistuneet suomalaiset vaikuttajat julkaisevat mielellään kuvia esimerkiksi autiotuvista ja muista luonnon keskellä olevista perinnerakennuksista.

Jopa hieman yllättäen yksi useimmin sosiaalisessa mediassa toistuvia kansallispuistomaisemia on näkymä Oulangan kansallispuiston Myllykosken myllylle. Ehkä siinä kiteytyy monen kaipaama ajatus ihmisen ja luonnon saumattomasta vuorovaikutuksesta.

Pitäisi siis olla jokseenkin vaivatonta kehittää luontomatkailua perinteisten suomalaisten rakennusten ympärille. Toinen kysymys on toki se, ymmärretäänkö perinnerakennukset samalla tavalla kansainvälisten matkailijoiden keskuudessa, mutta omaperäisyys ja aitous on harvoin huono lähtökohta elämysmatkalle.

Mielelipide julkaistu Savon Sanomissa 14.2.2023